Ann Andrén

fotograf och konstnär

Om konsten att föda upp en fjäril

Skapad 22 januari, 2009

Den grå gaffelsvansfjärilen är en nattflygande spinnare (fam. Notodonfidae), som få har sett. Larven däremot, som är en uppseendeväckande varelse, kan man med lite tur få se om hösten, då den kryper iväg från värdväxten; den söker en förpuppningsplats.

1 juni En larv som har legat förpuppad i mitt växthus kläcks plötsligt en tidig junimorgon. Det visar sig vara en hona. Jag ger henne en videkvist att klättra upp på.

2 juni Honan uppvaktas av en hane. Under natten har han känt hennes doftsignaler och flugit in genom den öppna dörren. Efter parningen dröjer det bara ett dygn innan honan lägger grupper av brunrosa ägg på kvisten.

11 juninÄggen börjar kläckas. Ut kryper centimetersmå larver med redan utvecklade ”gafflar”. Dessa är försvarsvapen mot fåglar och andra fi.

22 juni Jag matar larverna med färska videblad varje dag. Efter en dryg vecka har de ätit upp sig till 5-6 centimeters längd.

7 juli Larverna äter glupskt. Matransonen är nu ett par videblad per dag.

17 juli Precis som en orm måste larven ömsa skinn. Det sitter blickstilla innan den kränger av sig den trånga larvhuden. Samtidigt ändrar den färg och blir vackert grön. Den äter upp den avlagda larvhuden.

22 juli Jag mäter larven igen. Den är nu 10 centimeter lång och har alltså vuxit 10 gånger sin ursprungliga storlek inom loppet av 7 veckor.

31 juli Larven förbereder sig inför förpuppningen; den skiftar färg, slutar äta och börjar leta efter en lämplig förpuppningsplats.

1 augusti Larven hittar en av de barkbitar som jag har placerat ut i växthuset. Gaffelsvanslarven kryper in i den hålighet som ska bli dess boplats. Väl därinne vänder den sig om och spinner en kamouflerande nätdörr,

Inne i puppan genomgår larven en metamorfos: den ombildas till en gråmelerad fjäril med kropp, vingar, antenner osv. Den fullbildade fjärilen kryper ur sitt bo och börjar söka efter en partner; cirkeln är fullbordad.

Välkommen att besöka min ateljé, Bastugatan 3, Stockholm , där jag visar fjärilsbilder i olika tekniker. Boka tid per telefon 08-640 74 14.

pixelstats trackingpixel
  • Ann Andrén

    Arbetar med reportage, utställningar och böcker. Frilansfotograf med 15 Afrikaresor i bagaget. Har mestadels rest i Södra Afrika från år 1983, då uppdraget gällde att dokumentera kampen mot apartheid i Sydafrika.

  • Sök

  • Lägg till som RSS-flöde

  • Admin