Ann Andrén

fotograf och konstnär

Artikel ”Med fjärilar som passion”

Skapad 19 januari, 2009

Med fjärilar som passion

img012_72.jpg Bakom den vackra bilden på samlarbladet till Fjäriln vingad – Blåvinge står fotografen, konstnären och författaren  Ann Andrén. Det passionerade intresset för fjärilar har följt henne genom livet och sedan många år föder hon upp fjärilar på sommarstället på Runmarö i Stockholms skärgård.

Intresset för fjärilar väcktes på 70-talet, då Ann med familj flyttat till Nacka utanför Stockholm.  En dag fann hon en larv i potatislandet, och driven av nyfikenhet ringde hon till Naturhistoriska riksmuseet för att försöka ta reda på vilken art det var. Hon fick tala med Håkan Elmquist, som är entomolog och har fjärilar som specialitet.

– Håkan berättade för mig att jag hittat en makaonfjärilslarv och att den skulle matas  med dill. Jag gjorde som han sa och lyckades  föda upp den. Larven både förpuppades och kläcktes som en färdig fjäril. Sen var jag fast,  berättar Ann.

Sin yrkesbana inledde Ann som journalist,  men intresset för fotografi växte sig starkare  och starkare med åren. Framförallt var det fjärilens fascinerande metamorfos hon ville fånga på bild. Än idag föder Ann upp egna fjärilar
och kan på så sätt på mycket nära håll fånga varje fas i fjärilens liv.

– På Runmarö föder jag bland andra upp Apollofjärilar. På så sätt kan jag på nära håll följa fjärilen i dess mikrovärld, som är så oerhört spännande och samtidigt svår att förstå till fullo, berättar Ann med inlevelse.

Idag arbetar Ann med utställningar, böcker, bildspel och reportage. Hon har skrivit många artiklar om fjärilar som illustrerats med egna fotografier. Dessutom skriver hon böcker och arbetar som konstnär inom flera discipliner. Ett annat av Anns intressen är att tillverka handgjort papper. För att smycka pappret lägger Ann med gräs, strån, nässlor och ibland fjärilsvingar. Resultatet är oerhört vackert. Men det allra roligaste är att måla, att arbeta med grafik och att experimentera med fotografier.

– Jag tycker om att arbeta med händerna, och jag föredrar att ta den långsamma vägen. Det är så spännande när man med tiden kan se hur något träder fram, berättar Ann.

Precis som i fjärilarnas värld.

pixelstats trackingpixel
  • Ann Andrén

    Arbetar med reportage, utställningar och böcker. Frilansfotograf med 15 Afrikaresor i bagaget. Har mestadels rest i Södra Afrika från år 1983, då uppdraget gällde att dokumentera kampen mot apartheid i Sydafrika.

  • Sök

  • Lägg till som RSS-flöde

  • Admin