Ann Andrén

fotograf och konstnär

”Till de icke födda”

Skapad 23 april, 2009

Till de icke födda – Tjernobyl 20 år

Små virkade klänningar och koltar. Den ena är inte den andra lik. De ligger i imaginära kistor, för de är gjorda till några av alla dem som inte kunde födas till följd av katastrofen i Tjernobyl för 20 år sedan

Den 26 april 1986 sprängdes reaktor 4 i kärnkraftverket i Tjernobyl. Ett radioaktivt moln spreds över Ukraina, Vitryssland och stora delar av Europa och förgiftade jord, vattendrag och växtlighet. Människor blev sjuka och dog. Katastrofen är inte över, 20 år senare – ännu blir människor sjuka och resterna av reaktorn läcker radioaktivitet. Utställningen ”Till de icke födda” är Ann Andréns fjärde i ämnet.

Virkade små babyplagg, varje klänning och kolt är unik och rymmer en mänsklig tragedi och ett specifikt människoöde. Ann Andrén har rest i Ukraina och träffat kvinnor som fått missfall eller tvingats till abort i Tjernobyls skugga. Och hon har fått namn på de ofödda. Så här diktar hon:

Jag virkar och virkar,
i varje maska glädje och kärlek.
Sedan sorg.
Efter den 26 april 1986 – bara sorg.

Utställningen innehåller också ett album med bilder på barn som fått sköldkörtelcancer, barn som Ann Andrén har mött i Kiev. Det är sparsamt med texter, några är skrivna på handgjort papper, andra inristade på kopparplåt. Viktiga meddelanden. Här finns även etsningar av tunnor med högaktivt avfall som väntar på slutförvaring och så mynnar allt ut i en stor sol, en sol i torrnål, förstorad till cirka en meter i diameter och förgylld. Den heter ”Solenergi, ja tack!”.

pixelstats trackingpixel
  • Ann Andrén

    Arbetar med reportage, utställningar och böcker. Frilansfotograf med 15 Afrikaresor i bagaget. Har mestadels rest i Södra Afrika från år 1983, då uppdraget gällde att dokumentera kampen mot apartheid i Sydafrika.

  • Sök

  • Lägg till som RSS-flöde

  • Admin